CNC modeli i kalupi

Izrađujemo modele i kalupe od stakloplastike, EPS pjene i poliuretanske pjene. Veći modeli se izrađuju korištenjem KUKA robotskih manipulatora, dok se manji modeli 3D printaju u ABS ili PLA plastikama.

Izrada modela i kalupa sastoji se od tri faze:

 

CNC MODELIRANJE
Model se izrađuje pomoću CNC stroja te je strukturalno sastavljen od tri djela: metalne konstrukcije, EPS pjene i ‘Tooling’ paste. Metalna konstrukcija služi za popunjavanje većinskog djela volumena modela te za osnovnu podlogu EPS pjene. EPS pjena se strojno obrađuje na zadane preddimenzije modela, nakon čega se na nju postavljaju dodatna kompozitna ojačanja (staklena vlakna u kombinaciji s vinilesterskom smolom) na koja se strojno prska ‘Tooling’ pasta. ‘Tooling’ pasta predstavlja završni sloj modela i obrađuje se CNC strojem s visokom preciznošću.

 

DORADA MODELA
Dorada modela uključuje ručnu doradu površina modela procesima brušenja, prskanja, lakiranja, rezanja i ostalih vrsta završne obrade.Na kraju ove faze postiže se visoki sjaj površine modela.

 

IZRADA KALUPA
Na dorađeni model ručno se maže sloj vinilesterskog ‘gelcoat’ premaza nakon čega se ručnom laminacijom postavljaju kompozitni slojevi staklenih vlakana u kombinaciji s vinilesterskom i poliesterskom ‘Tooling’ smolom. Broj slojeva staklenih vlakana u samome kalupu određen je samim dimenzijama modela. Kod većih kalupa dodaje se metalna konstrukcija na kalup radi povećanja strukturalnog integriteta.

Stakloplastika

Specijalizirani smo za izradu proizvoda od stakloplastike po narudžbi kupca. Primarni proizvodi su brodovi i popratni brodski dijelovi. Izrađujemo dijelove za automobile, željeznice, dronove, higijenske tankove i rezervoare, nosive konstrukcije, namještaj.. Svi proizvodi se mogu obojiti prema želji kupca i to prema RAL paleti boja.

Karbonska vlakna

Izrađujemo proizvode od karbonskih vlakana proizvodnim procesima laminacije, infuzije kao i vakuumiranje karbonskog preprega.

Eko plastike

Osim standardnih GPR proizvoda u ponudi imamo ECO plastiku koje se puno lakše reciklirati pa njihova proizvodnja ima manje utjecaja na okoliš, za razliku od konvencionalne stakloplastike. Izrađujemo proizvode od jute, konoplje, lana i bazalta, tehnologijama vakuumske infuzije i ručne laminacije.